Värmlands Vikingacenter
Vad finns det att göra här hos oss på Vikingacentret?

Vi arrangerar familjedagar, tipspromenader, konstutställningar, och mycket mer! Vill du få uppdateringar om vad som händer, följ oss på Facebook!

Vad finns det att göra då vi inte har speciella arrangemang?

Ni kan kika in i den fasta utställningen kring vikingarnas liv med dockor från Jorvik som kom till oss efter de bytte ut sin utställning(entre avgift) och utomhus att titta på har vi Kung sorgs hög, runstenen, stendansen, byn och skeppet. Njut av en fika från vårt café, ni får även ha med er egen picnick att äta och göra det bekvämt för er på gräset med filtar och stolar, majoriteten av våra besökare hänger kvar i flertal timmar för att avnjuta den lantliga friden och ta det lungt.

På baksidan centret har vi en lekpark med ett lekskepp och på lekvallen har vi träsvärd och sköldar för barn att fäkta loss.

Rullstols anpassat?

Det går att ta sig fram med rullstol överallt, även i utställningen, vill man besöka byn går det en grusväg från parkeringen och ner till byn som är lättare att ta sig fram på än över gräset, som kan ha stora pölar efter regn.

Har området någon anknytning till Vikingatiden?

Ja!

 Byälven som går bredvid byn beskrivs som "Vikingatidens E45" (men vattennivån var mycker högre på den tiden) och det finns även spår av aktivitet från tiden, tex den äkta kungshögen som man kan hitta vid de gamla marknadsbodarna från 1700 talet,  år 1924 hittades ett guldoffer av en pojk som metade, och andra intressanta fornlämningar i närheten.
Värmlands Vikingacenter är ett besökscentrum, byggnaden ägt av Säffle kommun men disponeras av Föreningen Vikingaleden. 

Det invigdes år 2008 och är en modern anläggning om ca 450 m2 som inbegriper utställningar, café, toaletter och konferensanläggning. I Värmlands Vikingacenter kan man ta ett kliv tillbaka i historien, för att lära sig mer om en spännande tid och för att själv kunna uppleva något av hur det var att leva då.