Information till den som medverkar i Värmlands Vikingating. 


Välkommen som medverkande!

Enkel bakgrundshistoria.
Tiden är någonstans mellan 1050-1220, händelser i gränstrakterna mellan svea rike/Norge har gett anledning till att kalla till Ting vid Nysäters Hög för att där bestämma hur dessa händelser skola bemötas.

Ting vid Nysäters Hög har alltid samlat mycket folk och krämare och hantverkare från hela Svea rike samt från Väster- och Östergötland kommer för att idka handel och byta kunskap.
Foror från Östergötland reste genom de mörka Markerna under skydd från Riddare, tränade i strid ute i Europa.
Därför kunna vi vid detta Ting få beskåda Vikingar, skepp och vikingatida hantverk, hemmahörande i Värmland och norra regionen. Vi kan handla och beskåda hantverk från sydligare och mer utvecklade trakter. Vi kan få se Riddare drabba samman i tornerspel. Allt på en och samma plats utan att ge avkall på historisk trovärdighet.     

Vår ambition är att skapa ett arrangemang som känns genuint vikingatida/tidigt medeltida och därför är vi mycket noga med detaljer. Våra hantverkare och utställare har stränga förhållningsregler för marknaden angående produkter och hur man skall vara klädd etc.

Därför gäller dessa regler ALLA utan undantag! Det är oerhört viktigt att det inte fuskas med de synliga detaljerna om vi skall kunna skapa ett tidstroget arrangemang och ge vara besökare en helhjärtad upplevelse!

KLÄDER & SKOR

Värmlands Vikingating fokuserar på 1100-tal och därför önskar vi i första hand att du bär kläder som härstammar från denna period, vikingatida modeller är helt okej. Kläder från sent 1200-tal och framåt får ej användas. Använd gärna huvudbonader av passande slag. Dels var det enligt våra källor ovanligt att gå ut utan något på huvudet och dels gör det väldigt mycket för helhetsintrycket. På vikingatid var det troligen brukligt att gifta kvinnor hade håret uppsatt under en huvudduk och unga kvinnor hade håret utslaget.
Tänk på att inte visa moderna plagg under t ex tunikor och dylikt. AIt för ofta ses t-shirtkragar, armbandsur, moderna smycken och hårband, nagellack etc. Alla kan inte använda linser, men OM du kan så gör det! Gymnastikskor, plastsandaler och dylikt får EJ förekomma. Gå hellre barfota om du inte kan hitta vettiga alternativ. Du måste inte köpa tidsenliga skor för stora summor pengar, men plast och gummiskor hör inte hemma på ett medeltida/vikingatida arrangemang.
I den mån du kan plocka ut piercingar är vi tacksamma om du gör det. Om du inte kan ta bort dem så försök byta bort plastsmycken och dylikt till diskretare varianter. Undvik också allt för moderna frisyrer.

REKVISITA
Är du osäker över någonting i din utrustning, så skicka gärna en bild så att vi kan titta på det.
Det är okej att fuska med moderna material under förutsättning att det inte märks.
Om du behöver ringa med din mobiltelefon försök hitta en avskild plats och gör det diskret. Undvik att röka eller gå omkring med Coca Cola burkar och dylikt synligt under tiden du arbetar/framträder. Om du skall du ha med dig djur måste du meddela oss arrangörer och få ett godkännande från oss!

Tack för din medverkan