Företagsarrangemang

Bli viking i Värmland

Den stora eken välver sig över gläntan i skogen och lägret med de elva tälten. Snart är det frukost vid lägerelden med gröt ur den kokande trefotsgrytan. Det är tusen år sedan, och det är idag. Mitt i Värmlands skogar, vid stranden av den sju mil långa Glafsfjorden, ligger vikingalägret. Solen ligger på över åsarna i öster och får vattnet att glöda. Det ligger ett vikingaskepp nere vid bryggan, med masten och drakhuvudet i svart siluett mot morgonrodnaden. Glad av Gillberga heter skeppet, vikingarnas stolthet, sjöhästen som bär dem vart de vill i hela världen.

Idag är det en lugn dag och äventyret kanske långt borta. Men vikingarna har varit med om ett och annat och sagorna blir många om kvällarna vid brasan. Några av karlarna var med i Vinland hos skrälingarna, den gången då Korp-Eriks fana blev stulen och återfunnen hos härskaren från England. Då var vindarna starka och norrskenet lyste över lägret varje natt och de vita molnen av måsar ruvade över öarna i havet.

Andra kan berätta om färderna över Vänern eller om seglatsen in mot Oslo, den gången stormen bar skeppet och lyfte det från vattnets yta så att det svävade fram i fjorton knops fart in mot fästningen och norske kungens egen brygga. Eller om de stilla rodderna hemma på Byälven, genom vassruggarna och ut på sjön där rördromen bor. Sagorna lever och de växer ständigt.

Visst är vardagen vardag också i ett vikingaläger, men vad som kan hända vet man aldrig riktigt. Ja, att sysslorna måste skötas förstås: maten ska lagas, bröd ska bakas, ved ska huggas, elden ska hållas vid liv, vatten ska hämtas. Vid den lilla ässjan står det alltid någon och smider en spik eller ett beslag eller en spjutspets. Kvinnor och män sömmar på kläder och på skinnskor som gått upp. Den här dagen väntar också på färgning av det nyspunna garnet, ett hantverk som kräver att några samlar ihop lökskal och rötter och sot och annat som behövs för att byket skall bli lyckat. Den som vill kan få hjälpa till.

Vardagen har sysslor men också lekar. För vikingar gäller det att hålla sig i form, att träna både kroppen och själen inför kommande strider. Stället för yxkastning står på plats. Nere vid eken är det kast av hästskor som gäller för dagen: det gäller att ha både kraft och precision för att lyckas träffa järntenen som sitter nerstucken i marken. I ett hag nära lägret hörs gnägget av islandshästarna: att lära sig umgås med djuren och att rida säkert och snabbt är en viktig färdighet för en god viking.

Och det är viktigt att gå på upptäcksfärd och leta äventyr, för tusen år sedan som idag. Kanske gå till den gamla kungaborgen däruppe på örnklippan, kanske uppsöka den heliga källan nere vid stormannagården för att offra för lycka. Andra vill längre, till hela landskapets stora fornborg några mil uppströms. Kanske blir det en rodd - eller segling, om Njord så vill - ditt upp, där vyerna är vida ända bort mot Norges skogar, och där kumlen över namnkunniga förfäder är många längs med stränderna.

Och när dagen är liden samlas man igen i lägret, äter sitt kvällsmål och delar varandras sällskap nere vid elden, nära vattnet och skeppet. Och då föds nya sagor i kvällen och natten.

Så här kan det vara i ett vikingaläger i vår tid. Det ordnar Föreningen Vikingaleden i Värmland, som också äger ett eget vikingaskepp - 17,5 meter långt, med plats för totalt 26 roddare. Det byggdes i Nysäter norr om Säffle under tre års tid, med forntida metoder. Skeppet har sin förlaga i form av ett danskt krigsskepp från mitten av 1000-talet. Skeppet har ett segel på 48 kvadratmeter och är en snabbseglare - det är lätt (väger bara två ton) och har en obetydlig köl. Skeppet kan man ro även om man är ovan - det finns alltid en erfaren hövitsman ombord.

Föreningen Vikingaleden äger elva tält av en modell från 800-talet. Vart och ett av dem rymmer 3-4 personer. Det finns även ett hövdingatält, fullt utrustat med resesäng, fällar och kistor för vapen och annat av värde. Föreningen anordnar alla slags vikingaevenemang. Det kan gälla rodder och seglatser, men det kan också gälla hela lägervistelser, där allt ingår: lån av vikingakläder, övernattning, mat och dryck, lekar, deltagande i vardagssysslorna och utfärder med skeppet. Vi kan också ordna förutsättningarna för såväl dåtida som nutida verksamheter, så att ni som gäster kan diskutera era egna angelägenheter i en för det ändamålet lämplig inomhusmiljö. Ingen tid är oss främmande! Från och med sommaren 2008 har vi det närbelägna Värmlands Vikingacenter att erbjuda, med spännande utställningar och med hörsal. Hörsalen är lämpad för konferenser och andra sammankomster, som rymmer omkring 80 personer.

Här finns vi: Nysäter, 2 mil norr om Säffle. Så kommer du hit: Nysäter ligger vid E18, 6 mil öster om Karlstad. Hit finns dagliga förbindelser med buss.

Så bor du: I våra vikingatält, tillsammans med föreningens egna vikingar.